Menu

PHP

PHP: Hypertext Preprocessor

Back-end programmeertaal speciaal voor het web

PHP is in 1994 ontworpen door Rasmus Lerdorf, een senior softwareontwikkelaar bij IBM. Aanvankelijk stonden de letters PHP voor Personal Home Page, maar sinds versie 3.0 van PHP is de betekenis een recursief acroniem (dat zichzelf als onderdeel heeft) geworden: PHP: Hypertext Preprocessor.

PHP is een back-end programmeertaal net zoals Python. Vijftien jaar geleden is NextGear begonnen met het maken van websites in PHP. PHP was meer dan 10 jaar onze hoofdprogrammeertaal en nog steeds bouwen wij applicaties en platformen in PHP als dit gewenst is. Een paar jaar geleden hebben wij de focus op Python gelegd, omdat deze taal aanzienlijk in populariteit is gestegen, met het bijkomend voordeel dat er meer technieken beschikbaar zijn voor Python.

Verwachtte groei van de meest gebruikte back-end programmeertalen

PHP is een taal dat speciaal is gemaakt voor het web en wordt over het algemeen alleen gebruikt voor websites. De snelle groei van Python heeft te maken met de breede inzetbaarheid van de taal, van websites, webservers, games tot kunstmatige intelligentie. In de huidige maatschappij vervagen de grenzen tussen verschillende uitingen zoals games, websites en kunstmatige intelligentie, wat Python in populariteit doet toenemen. 

Overstap naar Python

De ondersteuning en achterban van PHP blijft redelijk stabiel, maar wordt gedurende jaren minder. De overstap van een back-end programmeertaal zoals PHP naar Python is een verstandige keuze, omdat de kans wordt verkleint dat een systeem achter loopt op de mogelijkheden en ondersteuningen binnen het wereld wijde web.